Aktualno

1001 otrok slovenjgraške porodnišnice

1001 otrok slovenjgraške porodnišnice

Porodnišnica Slovenj Gradec se od začetka leta 2017 ponaša z novimi prostori, ki mamicam in njihovim novorojencem nudijo najboljše pogoje za obravnavo in bivanje v času tako pomembnega življenjskega dogodka, kot je porod. Odlikujejo pa je ne samo lepi prostori, temveč tudi odlični rezultati, ki jih dosega s svojim strokovnim pristopom in dobro usposobljenim osebjem. Leta 2019 je bila Porodnišnica Slovenj Gradec v anketi Siol.net namreč izbrana za "naj porodnišnico" v Sloveniji.

Letno se tukaj rodi okoli 960 otrok, lani pa je bil prvič po desetih letih rojen 1001 otrok ob 988 porodih, čeprav je v polovici slovenskih porodnišnic število porodov upadlo. Porodi potekajo v 4 sodobno opremljenih porodnih sobah in 1 operacijski dvorani za izvajanje carskih rezov, zanje pa skrbi 12 babic, 12 specialistov ginekologije in porodništva in 3 specializantke. Že pred porodom si bodoče mamice in njihovi partnerji lahko v okviru Šole za starše ogledajo porodni blok in oddelek, sicer pa jim je na voljo tudi prikaz le-tega na spletni strani bolnišnice.

Porodnišnica se lahko pohvali s široko paleto farmakoloških in nefarmakoloških načinov lajšanja porodne bolečine, saj so porodnicam na voljo 24-urna brezplačna epiduralna analgezija vse dni v letu, Ultiva in protibolečinske injekcije, hipnoza in masaža Shiatsu. Osebje spodbuja porodnice h gibanju in rojevanju v različnih položajih, ves čas pa je lahko prisoten partner ali druga porodnici bližnja oseba. Uspešno vodimo porode v vodi, v minulem letu jih je na ta način rodilo 23, veliko porodnic pa se v vodi samo sprošča. Carske reze, ki jih v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije uspešno zmanjšujemo, izvajamo večinoma v področni anesteziji, ob tem pa je lahko prisoten partner.

Že babice v porodni sobi spodbujajo mamice k dojenju, kajti porodnišnica ima pridobljen certifikat novorojencu prijazna porodnišnica. S promoviranjem dojenja nadaljujejo medicinske sestre na poporodnem oddelku, kjer sta zaposleni tudi 2 mednarodno pooblaščeni svetovalki za dojenje. K dobremu počutju mamic prispevajo še možnost bivanja v nadstandardni sobi s sobivanjem partnerja ter neprecenljive drobne pozornosti, kot so izdelava sličic ob otrokovem imenu, na vratih sob in hodnikih, podarjene fotografije otrok in pleteni copatki za novorojenčke, katere že leta podarja skupina pletilj.

V Porodnišnici Slovenj Gradec smo ponosni na dobre rezultate, zavedajoč se, da je še naprej naše vodilo strokovnost ter skrb za zdravje in dobro počutje pacientk, mamic in otrok.

 

Silvestra Kašnik Čas, dr. med., spec. ginek. in porodništva

Oddelki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec