Aktualno

EVROPSKI DAN OZAVEŠČANJA O SRČNEM POPUŠČANJU

EVROPSKI DAN OZAVEŠČANJA O SRČNEM POPUŠČANJU

9. maja smo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec obeležili Evropski dan ozaveščanja o srčnem popuščanju. Ljudi smo seznanjali o tem kaj je srčno popuščanje, kakšne so težave ter znaki v primeru prisotnosti bolezni, da se jo lahko čim prej odkrije in prične zdraviti.

V ta namen smo v avli Splošne bolnišnice Slovenj Gradec organizirali informativno točko, kjer so si obiskovalci izmerili krvni tlak in se posvetovali z zdravstvenim osebjem. V primeru velike verjetnosti prisotnega srčnega popuščanja smo pri posameznem obiskovalcu, po navodilu zdravnika,  le –tega napotili v laboratorij na določitev markerja srčnega popuščanja – proBNP in na EKG.

Veseli smo, da je našo stojnico obiskalo 100 ljudi, pri katerih smo kar v 45% ugotovili previsok krvni tlak (več kot 140/90), 1 obiskovalka pa je bila napotena na določitev markerja srčnega popuščanja – proBNP in opravljanje EKG-ja.

Obiskovalcem informativne točke so svetovali zdravniki Oddelka za interno medicino iz Ambulante za srčno popuščanje – prim. Cirila Slemenik Pušnik, dr. med., Apolon Marolt, dr. med. in Maja Pušnik Vrčkovnik, dr. med. ter medicinske sestre Majda Kladnik, dipl. m. s., Maja Rakuša, dipl. m. s., Simona Merkužič, zt., Marija Potočnik, zt., Žan Kupnik, zt. in Qendresa Hoxhaj, študentka Fakultete za zdravstvene in socialne vede.

Dokumenti za prenos