Aktualno

PREDSTAVLJAMO: Ambulanta za rehabilitacijo mišic medeničnega dna

PREDSTAVLJAMO: Ambulanta za rehabilitacijo mišic medeničnega dna

Ambulanta za rehabilitacijo mišic medeničnega dna (ARMMD)

 

V letu 2019 smo, v skupnem sodelovanju Oddelka za splošno in abdominalno kirurgijo ter Oddelka za fizikalno medicino in medicinsko rehabilitacijo, skušali izboljšati konzervativno zdravljenje uhajanja blata (fekalne inkontinence). V mesecu marcu 2019 smo opravili dodatna izobraževanja in si pogledali primer dobre prakse v Medicinskem centru Iatros – Dr. Košorok d.o.o.,v Ljubljani. Sledil je nakup dodatne opreme in aparatov za zdravljenje uhajanja blata (naprave za biofeedback in elektrostimulacijo), organizacija ekipe, primernega prostora, izdelava vprašalnikov, torej vzpostavitev sistema, ki bo v že obstoječe okolje vključil še dodaten način obravnave in zdravljenja. Tako je bila ustanovljena Ambulanta za rehabilitacijo mišic medeničnega dna.

 

Potek zdravljenja z vidika bolnika

 

Ko pride bolnik v našo ustanovo zaradi težav z uhajanjem blata, je najprej usmerjen v proktološko ambulanto. V ambulanti ga pregleda usposobljen kirurg, ki oceni stopnjo bolezni, predvidoma odredi potrebno diagnostiko, opravijo se tudi preiskave, ki pokažejo stanje mišic medeničnega dna.

 

Ko so pri bolniku izključeni ostali vzroki za inkontinenco blata, ki ne potrebujejo operativnega zdravljenja, sledi faza konzervativnega zdravljenja. Bolnik je napoten v Ambulanto za rehabilitacijo mišic medeničnega dna. V ambulanti, ki jo vodi fizioterapevtka, začnemo s predavanjem o mišicah medeničnega dna. Na skupno 10-ih obravnavah, ki jih bolnik obiskuje 1x tedensko, se izvaja elektostimulacija mišic medeničnega dna in vodena vadba, kjer s pomočjo biofeedbacka lahko neposredno ugotavljamo uspešnost krčenja mišic medeničnega dna. Po zaključeni fizioterapevtski obravnavi v ARMMD pride bolnik ponovno na kontrolo v proktološko ambulanto, kjer se preveri uspešnost zdravljenja in naredi načrt za naprej.

 

Naše izkušnje z Ambulanto za rehabilitacijo mišic medeničnega dna

 

V mesecu oktobru 2019 smo pričeli s prvim predavanjem in vključitvijo prvih bolnikov v ARMMD. Po treh mesecih so z obravnavo že zaključile prve bolnice. Na kontroli v proktološki ambulanti smo ugotavljali presenetljivo dober odziv na zdravljenje, največji napredek smo opažali pri vzpostavitvi zavestne kontrole mišic medeničnega dna in posledično njihovo okrepitev. Zadovoljstvo bolnic, ki se jim je popravila kontinenca za blato, je bila izjemna, podobno smo opažali tudi pri naslednjih skupinah bolnikov. Rezultati so zelo dobri, celo nad pričakovanji.

 

S pridobitvijo obnovljenih prostorov v 4. nadstropju stavbe B se nadaljnjega uspešnega dela še posebej veselimo, hkrati pa se iskreno zahvaljujemo vodstvu bolnišnice za podporo in še vsakemu posebej, ki je na kakršenkoli način pomagal pri nastanku ARMMD. Skupaj zmoremo vse.

EKIPA ARMMD SB SG: Janez PUCELJ, dr.med., Kristina VOGRIN HUDOPISK, dr.med., Dejan ARITONOVIĆ, dipl.fiziot., Maja PRAVST, dipl.fiziot.

Oddelki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec