Informacije za nosečnice

Kaj potrebujem ob sprejemu v bolnišnico?

 • materinsko knjižico (preverite, da je priložen izvid krvne skupine)
 • osebni dokument, iz katerega je razvidna vaša EMŠO št.
 • kartico zdravstvenega zavarovanja
 • napotnico izbranega ginekologa
 • izvide dosedanjega ginekološkega zdravljenja
 • izvide zdravljenja zaradi drugih bolezni
 • izvide laboratorijskih, ultrazvočnih preiskav
 • zdravila, ki jih redno jemljete
 • pribor za osebno higieno
 • priporočljivi so osebni  sobni copati

Postopki ob sprejemu v porodno sobo

V začetku aprila 2017 smo se preselili v nove prostore. V porodnem bloku imamo štiri porodne sobe, ki omogočajo rojevanje v različnih porodnih položajih. Ena izmed  porodnih sob omogoča tudi porod v vodi.
Ob sprejemu v porodno sobo babica posname CTG, ter porodnico ginekološko pregleda, da oceni koliko cm je odprt  maternični vrat . Če je potrebno, porodnica dobi odvajalno svečko, saj mora biti za normalen potek poroda črevo prazno. Babica nato obvesti porodničarja, ki se z porodnico pogovori. Babica oceni trajanje in pogostost  ter jakost popadkov. Vsaki porodnici vstavimo v veno na roki intravenski kanal, prek katerega dobiva zdravila, ki so potrebna med porodom.

Za spremljanje plodovih srčnih utripov uporabljamo večinoma brezžične CTG aparate, kar omogoča porodnici prosto gibanje.

Tekom poroda uporabljamo napihljive žoge, blazine in sodoben porodni stol, na katerem se porodnica sprošča in predihava popadke.

Metode lajšanja obporodnih bolečin

Epiduralna anelgezija je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu, storitev je brezplačna. Po razgovoru z anesteziologom, ki ga nosečnica opravi v okviru materinske šole ali pa po predhodnem dogovoru v preanesteziološki ambulanti, nosečnica podpiše soglasje, da je seznanjena z samim postopkom in možnostjo zapletov. Brez podpisanega soglasja porodnica ne more izbrati epiduralne analgezije.
Ko se začne porod, z rednimi  popadki na  5 minut in je maternično ustje vsaj 2 cm odprto, vstavi anesteziolog epiduralni kateter, preko katerega porodnica prejema sredstvo za lajšanje bolečin.   


Ultiva je kratkodelujoče opioidno sredstvo proti bolečinam, ki ga dovajamo preko intravenskega kanala. Primerna je za porodnice, ki odklanjajo epiduralno analgezijo ali pa le-ta za njih ni primerna. Porodnica si zdravilo ob začetku vsakega popadka dozira sama, s pritiskom na gumb na črpalki. Storitev je na voljo v rednem delovnem času inje brezplačna. Po razgovoru z anesteziologom, ki ga nosečnica opravi v okviru materinske šole ali pa po predhodnem dogovoru v preanesteziološki ambulanti, nosečnica podpiše soglasje, da je seznanjena z samim postopkom in možnostjo zapletov.
 
Aromaterapija da bo ženska lahko sodelovala med porodom, mora biti čim bolj sproščena in pomirjena, to pa lahko dosežemo prav z dišavami in masažo. Aromaterapija lahko veliko doprinese k dobremu počutju matere in otroka.
Najpogosteje uporabljamo eterično olje sivke, ki pomirja, sprošča, blaži stres in lajša tesnobo med porodom. Uporabljamo tudi eterična olja citrusov, (limona in pomaranča), ki zvišujejo koncentracijo in  vplivajo na dobro razpoloženje.
Če pa katera od bodočih mamic že v nosečnosti uporablja primerna eterična olja,  jih lahko prinese tudi k porodu, saj kapljica njej poznanega vonja pomaga, da ostane sproščena in skoncentrirana, tako za masažo kot za aromaterapijo.
 
SHIATZU masaža kot eno izmed tehnik sproščanja pa izvajamo tudi shiatsu masažo, s katero lahko uspešno vplivamo na bolečino, hormonski sistem in splošno počutje. Terapija se izvaja z globokimi pritiski z dlanmi, palci, komolci, pogosta pa so tudi raztezanja in kroženja udov. Te tehnike resnično sproščajo  telo in duha, kar pa je izrednega pomena za lep, normalen in naraven porod.
 
Bolnicam, ki se ne odločijo za katero od zgoraj naštetih metod, lahko, lajšamo porodne bolečine s sredstvi za lajšanje bolečin, ki jih porodnica dobi prek intravenskega kanala. 

Porod v vodi

Topla voda ugodno vpliva na počutje in sprostitev porodnice, vpliva na dolžino poroda, ker blaži boleče popadke, zlasti bolečine v križu, zmanjša se verjetnost poškodbe tkiva, manj je epiziotomij (rezanja presredka). Visoka vlažnost v zraku in želeno vzdušje delujejo protibolečinsko in s tem znižajo uporabo dodatnih zdravil za zmanjšanje bolečin.
Porodnica, ki želi roditi v vodi, mora biti zdrava, nosečnost mora potekati brez zapletov in  s  pričetkom poroda ob terminu. Omogoči se na izrecno željo porodnice, ki je v šoli za starše razumela vse prednosti, tveganja in kontraindikacije takega načina poroda in ob predhodnem dogovoru v dnevnem perinatalnem centru zaradi dodatnih krvnih preiskav. Za porod v vodi zahtevamo poleg običajnih preiskav tudi ugotavljanje okuženosti z virusom HIV ter hepatitisom C, saj pri tej vrsti poroda obstaja večja možnost okužbe za babico in otroka. Nosečnice, ki niso obiskovala šolo za starše, se seznanijo z možnostjo poroda v vodi v dnevnem perinatalnem centru

Postopki po porodu

Po porodu porodničar pregleda posteljico in zašije epiziotomijo ali raztrganine, ki so na porodni poti nastale med porodom. Šivanje se izvede v lokalni analgeziji. To pomeni da zdravnik v okolico rane na presredku vbrizga anestetik. Pri bolnicah, ki so rodile v epiduralni  analgeziji to ni potrebno, saj prejmejo sredstvo proti bolečinam preko epiduralnega katetra.

Porodnica še tri ure po porodu ostane v porodni sobi na opazovanju. V tem času babica večkrat preveri količino krvavitve iz maternice ter krčenje maternice. V prvih tridesetih minutah po porodu  mati prvič otroka podoji, kar ima za posledico boljši sesalni refleks otroka in manj kasnejših težav pri dojenju.

Prisotnost spremljevalca pri porodu

Prisotnost očeta oz osebe, ki si jo porodnica želi pri porodu, na porodnico dobro vpliva, saj je pomembno, da ima ob sebi nekoga, ki mu zaupa. Pri porodu je lahko prisoten spremljevalec, ne glede na to ali je obiskoval materinsko šolo ali ne. Prisotnost spremljevalca pri porodu stane 20 EUR. Sredstva so namenjena  za nabavo opreme in aparatur za porodni blok.

Dan odprtih vrat

V okviru Šole za starše in tudi individualno po dogovoru je organiziran ogled porodnišnice in porodne sobe po predhodnem dogovoru z glavno medicinsko sestro oddelka. Diplomirana medicinska sestra ali diplomirana babica, ki vodi ogled, odgovarja na vprašanja porodnic.

Predstojnica oddelka
<span>Katja Juvan</span>, dr. med. <span>Katja Juvan</span>, dr. med.
Katja Juvan, dr. med.
 
Glavna medicinska sestra
<span>Pavla Kogelnik</span>, dipl.m.s. <span>Pavla Kogelnik</span>, dipl.m.s.
Pavla Kogelnik, dipl.m.s.
 
Vodilna administratorka – tajništvo
<span>Andreja Fužir</span>, zdravstveni administrator <span>Andreja Fužir</span>, zdravstveni administrator
Andreja Fužir, zdravstveni administrator
 
stavba-c
Telefon oddelkov
 02 88 23 400
Oddelek za otročnice
 02 88 23 621
Odsek za ginekologijo in ogroženo nosečnost
 02 88 23 622
Porodni blok
 02 88 23 445 (24ur)
Pisarna oddelka
 02 88 23 446 (le do 15h)
Dispanzer za žene (sestra)
 02 88 23 447
Ginekološka specialistična ambulanta (sestra)
 02 88 23 624
Naročanje za ginekološke preglede
  02 88 23 542
OBISKI
 • od 11.00 do 13.00
 • od 17.00 do 19.00
Perinatalni dnevni center
 • vsak dan od 8:00 do 14:30
Uroginekološka ambulanta
 • dvakrat mesečno 8:00 do 14:30
Ambulanta za patologijo maternične votline
 • dvakrat mesečno 8:00 do 11:00
Ambulanta za neplodnost
 • dvakrat mesečno od 8.00 do 11.00
Ambulanta za menopavzo

 dvakrat mesečno od 8.00 do 11.00

Ambulanta za mladostnice
 • dvakrat mesečno od 8.00 do 14.30
Dispanzer za ženske
 • (dopoldan) v torek, sredo in petek od 8.00 do 14.30
 • (popoldan) v ponedeljek in četrtek od 11.30 do 19.30