aktualno


03.03.2017
Dan žil

Spoštovani,

Združenje za žilne bolezni Slovenije letos že četrtič organizira Dan žil, ki bo 17. marca 2017.  

Letošnja akcija poteka pod sloganom »NIČ VEČ  AMPUTACIJ! STE SLADKORNI BOLNIK? – VSAK DAN PREGLEJTE SVOJE NOGE!«.
Diabetično stopalo in pojav sladkorne bolezni v svetu naraščata. Sladkorna bolezen je pomemben dejavnik tveganja za periferno arterijsko bolezen nog (PAOB) in okoli 50-70% vseh amputacij spodnjih okončin je povezano s sladkorno boleznijo. Sindrom diabetičnega stopala je resna in draga komplikacija sladkorne bolezni, ki nastane zaradi hkratne prizadetosti živčevja, slabe prekrvljenosti in infekcije.  Kljub temu, da PAOB poteka huje, hitreje in ima slabšo prognozo pri sladkornih bolnikih kot pri tistih brez nje, je PAOB pri sladkornih bolnikih slabo diagnosticirana in nezdravljena. Diagnoza PAOB pri sladkornih bolnikih zahteva multidisciplinarni pristop k zdravljenju, ki vključuje agresivno modifikacijo rizičnih dejavnikov tveganja, simptomatsko zdravljenje in revaskularizacijske posege. Zgodnja prepoznava PAOB je prvi korak k preprečitvi izgube okončine. V zadnjih priporočilih ESCA/EASD (2013) je merjenje gleženjskega indeksa priporočeno vsako leto pri sladkornih bolnikih, ne glede na prisotnost rizičnih dejavnikov tveganja. Vsi bolniki s sladkorno boleznijo lahko razvijejo razjedo ali bolečine v nogah, vendar lahko z dobro skrbjo za stopala pomagamo to preprečiti. Ker imajo sladkorni bolniki okvaro perifernih živcev zaradi diabetične nevropatije, ne čutijo vedno bolečin in so zato vsakodnevni pregledi stopal nujni.

Kako bo potekala akcija in kako boste lahko preverili ali so vaše arterije nog zdrave?
Akcija bo potekala 17. marca 2017 v različnih krajih po celi Sloveniji. Na Koroškem bo zdravstveno osebje pripravilo stojnice z informacijskim materialom, ki bodo opozarjali na sladkorno bolezen in bolezen arterij nog. Naučili vas bomo tipanja pulzov, jih ocenili pri vas,  ogroženim izmerili pritiske na nogah in vam svetovali kako naprej.

Akcija bo potekala v:
Splošni bolnišnici Slovenj Gradec ob 8.30 do 13h
Zdravstvenem domu Slovenj Gradec od 9h-12h
ZD Ravne na Koroškem od 8.30 do 13h
ZD Mežica 10.30 – 12h
Na voljo vam bomo za razna pojasnila in informacije o tej bolezni, o odkrivanju, zdravljenju in tudi o tem, kaj lahko vsak posameznik sam naredi za svoje zdravje.
Vašega obiska bomo iskreno veseli!

 

ZATIPAJMO PULZE - pdf

Fee test v slovenščini - pdf

ANKETA - pdf


 
Andreja Cokan  Vujkovac, dr.med.
Specialist internist
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec