Sporočila za javnost


 

Unitet 4 health

Unitet 4 health: Tiskovna konferenca Splošne bolnišnice Slovenj Gradec 03.02.2015


 


Posvet o paliativni oskrbi


Posvet o paliativni oskrbi - 29.01.2015

 Svetovni dan ledvic  (13.3.2014)

 

Spoštovani,

Tudi letos, že devetič zapored, bomo v naši regiji obeležili svetovni dan ledvic.


Letošnji svetovni dan ledvic poteka pod sloganom »Ledvice se starajo skupaj z vami«, s čimer želimo opozoriti na okvaro ledvic pri starejših. Podobno kot pri najpogostejših kroničnih nenalezljivih boleznih tudi kronične ledvične bolezni bolniki ne občutijo, saj nič ne boli.


Z zgodnjim odkrivanjem kronične ledvične bolezni in pravočasnim zdravljenjem lahko upočasnimo njen potek.   Vabimo vas, da se dne 13.3.2014 oglasite na eni od informativnih točk v regiji, kjer boste prejeli vse informacije o bolezni ledvic, lahko pa boste opravili pregled seča, si izmerili krvni tlak, krvni sladkor in sami ugotovili ali ste morda ogroženi.
 
Veselimo se vašega obiska!
 

Predavanja z naslovom „Ledvice se starajo skupaj z vami“ bodo potekala v:

• Koroškem domu starostnikov Slovenj Gradec;12. marca ob 15:00 uri, predava dr. Vujkovac
• Domu starostnikov na Fari Prevalje: 12. marca ob 13:30 uri, dr. Mravljakova
• Domu starostnikov Velenje; 13. marca ob 13:30 uri, dr. Vujkovac
• Domu starostnikov Radlje ob Dravi; 13. marca ob 15:30 uri, dr. Mravljakova


Za več informacij kliknite tukaj...


Vabilo na razstavo Katje Kotnik Prosenjak

 

Prisrčno vabljeni v Galerijo prim. dr. Staneta Strnada Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, kjer bo v petek, 11. maja 2012 ob 17. uri otvoritev in ogled razstave mlade umetnice Katje Kotnik Prosenjak.

 

Vabilo na razstavo


 


SVETOVNI DAN MOŽGANSKE KAPI

 

Vsako leto 10. maja obeležujemo Svetovni dan možganske kapi.

Možganska kap je najpogostejše nevrološko obolenje in tretji najpogostejši vzrok smrtnosti in invalidnosti pri odraslih.
V Sloveniji vsako leto doživi možgansko kap več kot 4500 ljudi. Vzrok možganske kapi je lahko zamašitev ene izmed možganskih žil, razpok možganske žile s posledično krvavitvijo v možgane ali krvavitev v možganske ovojnice, ki se najpogosteje pojavi zaradi razpoka bolezensko razširjene žile (anevrizme). 


Ker je izid možganske kapi v veliki meri odvisen od hitrosti ukrepanja, je treba čim prej prepoznati simptome in znake, ki kažejo na to stanje in čim prej zagotoviti ustrezno nevrološko pomoč.
Zlati standard pri obravnavi bolnika z akutno ishemično možgansko kapjo je trombolitično zdravljenje, ki ga izvajamo v Sloveniji od 1997 leta. 


Z trombolitičnim zdravljenjem poskušamo čim hitreje odpreti zamašeno arterijo in ponovno vzpostaviti možganski pretok. K nastanku možganske kapi so pogosteje nagnjeni ljudje z določenimi dejavniki tveganja na katere lahko delno vplivamo predvsem na skupino dejavnikov tveganja, ki so od nas odvisni.
S tem namenom ob svetovnem dnevu možganske kapi smo tudi v slovenjgraški bolnišnici organizirali akcijo, katere namen je ozaveščanje laikov o dejavnikih tveganja, ki privedejo do procesa ateroskleroze, o hitrem prepoznavanju prvih nevroloških simptomov, ki kažejo na možgansko kap in primarni ter sekundarni preventivi obolenj srca in ožilja. Preverjali smo najpogostejše dejavnike tveganja to je krvni pritisk, krvni sladkor, nivo holesterola, ocenjevali BMI. Pri bolnikih, pri katerih smo ugotavljali povišane dejavnike tveganje je bil možen tudi zdravniški posvet. 


Vsako leto v slovenjgraški bolnišnici obravnavamo okrog 300 bolnikov z možgansko kapjo.
Naša želja je zmanjšati incidenco možganske kapi z ozaveščanjem laične javnosti o tem, da je akutna možganska kap isto urgentno stanje kot akutni srčni infarkt in zato velja rek »Čas so možgani.«. 

 

Kosi Ewa Iwona, dr. med., spec. nevrolog
Vodja nevrološke dejavnosti Splošne bolnišnice Slovenj Gradec

 


Svetovni dan ledvic

 

Letošnji svetovni dan ledvic, ki ga obeležujemo 8. marca, še posebej izpostavlja presaditev ledvice. To zdravniki priporočajo kot najboljši način zdravljenja končne ledvične odpovedi, saj prejemniku izboljša kakovost življenja, hkrati pa zmanjša obolevnost srca in ožilja ter s tem podaljša življenje. Zaradi velikega števila bolnikov, ki si želijo presaditve, je velik razkorak med potrebami in številom ledvic, ki so na voljo za presaditev. V Sloveniji je med 2.000 bolniki s končno ledvično odpovedjo približno 600 takšnih, ki imajo presajeno ledvico. Pri nas vsako leto ledvice odpovedo 230 ljudem, med katerimi pa mnogi zaradi pridruženih bolezni niso primerni za presaditev. Približno sto jih čaka na presaditev, opravimo pa približno 50 presaditev ledvic na leto.

Informativne točke po vsej Sloveniji

V Sloveniji že sedmo leto zapored aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic pripravlja Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije, letos v sodelovanju s slovenskimi nefrologi pod okriljem Slovenskega nefrološkega društva. Namen aktivnosti je ozaveščati ljudi o pomenu delovanja ledvic, kronični ledvični bolezni in pomenu njenega zgodnjega odkrivanja ter preprečevanja. Kot običajno bodo tudi letos prostovoljci društev ledvičnih bolnikov skupaj z dijaki srednjih zdravstvenih šol, študenti medicine in medicinskim osebjem v številnih zdravstvenih ustanovah in trgovskih središčih po vsej Sloveniji delili informativna gradiva, kjer bodo obiskovalci med drugim lahko preverili svoje znanje o delovanju ledvic, ocenili tveganje za razvoj kronične ledvične bolezni, si izmerili krvni tlak in sladkor v krvi. Tudi letos pa bodo pobudniki akcije ob podpori družbe Roche, ki je podarila testne lističe, v laboratorijih nekaterih zdravstvenih domov in bolnišnic omogočili brezplačni test ugotavljanja prisotnosti beljakovin v seču (proteinurija), kar je lahko zgodnji pokazatelj kronične ledvične bolezni.

...več o tem:


...sporočilo novinarji:


BIRANJE SREDSTEV ZA NAKUP APARATA ZA MAGNETNO RESONANCO

 


 Splošna bolnišnica Slovenj Gradec od začetka maja v okviru akcije Skup stopmo! zbira donacijska sredstva za nakup aparata za magnetno resonanco, ki ga na Koroškem nujno potrebujejo pri zdravljenju bolnikov. "Z nakupom in uporabo aparata za magnetno resonanco bomo zaključili spekter najsodobnejših diagnostičnih aparatov, ki jih kot regionalna bolnišnica nujno potrebujemo za ustrezno zdravstveno varstvo prebivalcev koroške in savinjsko-šaleške regije," je na današnji tiskovni konferenci, ki je bila v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, povedal direktor bolnišnice dr. Janez Lavre.

"Preiskave z magnetno resonanco so bistvenega pomena za odkrivanje in oceno rakavih bolezni pa tudi za oceno drugih pogostih bolezni in poškodb. Omogočajo najnatančnejši prikaz obolelih predelov brez uporabe rentgenskih žarkov in lahko nadomestijo precejšen del CT- ali RTG-slikanj glave, hrbtenice in sklepov pa tudi ostalih organov," je na tiskovni konferenci razložila predstojnica Oddelka za radiologijo mag. Simona Lavre.

V okviru akcije Skup stopmo! za nakup aparata za magnetno resonanco so doslej v slovenjegraški bolnišnici zbrali skupno 20.000 evrov donacijskih sredstev.

Direktor ČZP Večer, d.d., Uroš Skuhala je na tiskovni konferenci predal direktorju Splošne bolnišnice Slovenj Gradec dr. Janez Lavretu simbolični bon za 20.000 evrov, ki jih je Večer v okviru humanitarne pobude Skup stopmo! namenil slovenjegraški bolnišnici za nakup aparata za magnetno resonanco in za oglaševanje v Večerovih edicijah v letu 2011. Del teh sredstev, 2683 evrov, predstavlja delež naročnine od vsakega naročnika in dnevno prodanega izvoda časopisa na Koroškem v maju 2011 in jih bo ČZP Večer nakazal direktno na račun bolnišnice za nakup aparata. K temu znesku je Večer dodal še 17.317 evrov za oglaševanje v Večerovih edicijah.

"Del teh donacijskih sredstev so v resnici prispevali Večerovi bralci na Koroškem. Za njihovo zvestobo se jim iskreno zahvaljujemo," je povedal Uroš Skuhala. "Problematiki zdravja v koroški regiji vsebinsko v dnevniku Večer namenjamo veliko pozornost, z medijsko akcijo zbiranja sredstev za nakup aparata za magnetno resonanco pa smo od besed prešli k dejanjem. Veseli nas, da so se pobudi Skup stopmo! pridružila še druga podjetja in posamezniki ter prispevali svoj del sredstev," pravi Skuhala.

Sredstva za nakup aparata za magnetno resonanco so poleg ČZP Večer doslej prispevali še:
Pošta Slovenije, METAL Ravne, GEP Štalekar, NLB Podružnica Šaleško - Koroška, NLB Poslovni center za velika podjetja Koroška, ŽR MONTER Dravograd, Tesnila GK, GRAMMER Automotive, Probanka in drugi.

 


 

NOVA PRIDOBITEV- RIS/PACS SISTEM V SPLOŠNI BOLNIŠNICI SLOVENJ GRADEC


V SB Slovenj Gradec smo 18. maja 2011 predali namenu opremo za digitalizacijo Oddelka za radiologijo- sistem RIS/PACS proizvajalca Carestream.

Sistem je integriran z bolnišničnim informacijskim sistemom Birpis21 in zdravnikom iz oddelkov in ambulant bolnišnice omogoča elektronsko naročanje slikovnih diagnostičnih preiskav za bolnike ter pregled slik in izvidov v elektronskem arhivu. Posnetki različnih radioloških preiskav (rentgenska slikanja, ultrazvok, računalniška tomografija) se hranijo v elektronskem arhivu RIS/PACS sistema. Integriran sistem za prepoznavo govora specialistom radiologom omogoča hitrejšo izdelavo izvida, kar je še posebej pomembno pri obravnavi urgentnih bolnikov.

Sistem omogoča popolnoma elektronski delovni tok, brez uporabe papirjev ali izdelave klasičnih rentgenskih slik. Sistem sestavljajo programska oprema in računalniški strežniki za centralno varno arhiviranje slik in izvidov, sistem za digitalizacijo rentgenskih slik, delovne postaje za odčitovanje slik, sistem za prepoznavo govora ter sistem za povezavo z obstoječim bolnišničnim informacijskim sistemom.
Računalniški strežniki omogočajo dolgoročno varno hrambo slik in izvidov v digitalni obliki; programska oprema omogoča vpogled v arhiv vsem pooblaščenim uporabnikom. Varnost zagotavlja podvojen sistem z avtomatsko izdelavo arhivskih varnostnih kopij ter varovanjem za primer izpada električne energije (UPS).
Na Oddelku za radiologijo je nameščena oprema za digitalizacijo rentgenskih slik iz nedigitalnih rentgenskih aparatov (CR sistem ter DRX sistem), ki se skupaj s posnetki preostalih digitalnih modalitet (digitalni rtg aparat, računalniška tomografija, ultrazvočni aparati) hranijo na centralnem arhivu.
Posnetki so takoj po opravljeni preiskavi dostopni za vpogled pooblaščenim uporabnikom- zdravnikom v bolnišnici.
Odčitovanje slik poteka na delovnih postajah na Oddelku za radiologijo, internistični prvi pomoči, kirurški urgenci ter v ambulantah za travmatologijo in ortopedijo.
Na Oddelku za radiologijo specialisti radiologi uporabljamo tudi integriran sistem za prepoznavanje govora, zato se dodatno skrajša čas izdelave izvida. Sistem bo radiologom omogočal tudi delo na daljavo.
Pregled slik in izvidov je pooblaščenim uporabnikom mogoč preko bolnišničnega informacijskega sistema iz računalnikov na vseh oddelkih in v ambulantah ter v operacijskih dvoranah.
Veseli smo, da je Ministrstvo za zdravje nakup sofinanciralo v znesku 320.000 EUR. Poleg investicije v novogradnjo je to največje sofinanciranje s strani Ministrstva za zdravje.

Mag. Simona Lavre, dr. med.

 

NOVA PRIDOBITEV V SPLOŠNI BOLNIŠNICI SLOVENJ GRADEC JE POL - AVTOMATSKI DEFIBRILATOR


V mesecu novembru 2010 je KOVITA – Koroško društvo za zdravje, v okviru Koroškega akademskega plesa, zbrala donacijska sredstva, ki so jih namenili za nakup pol - avtomatskega defibrilatorja za otroški oddelek slovenjgraške bolnišnice.Osnovno vodilo Koroškega društva za zdravje – KOVITA, ki je bilo ustanovljeno novembra 2007 je spodbujanje zdravega načina življenja, ohranjanje zdravja ter pridobivanje sredstev za medicinsko opremo, ki bi koristila zdravju vseh Korošcev.
Že od leta 2005 prirejajo člani društva KOVITA Koroške akademske plese, sedaj že tradicionalne, kjer s pomočjo donatorskih sredstev pripomorejo k nakupu prepotrebne opreme za posamezne oddelke Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Z njihovo pomočjo se je kupila dodatna oprema najsodobnejšega računalnika tomografa CT, digitalni mamograf z dodatno opremo, porodna postelja, plinski analizator, še vedno pa se zbirajo sredstva za nakup endoskopskega UZ.
V letošnjem letu so se na pobudo zaposlenih na Oddelku za pediatrijo odločili, da zbrana sredstva namenijo za nakup POL – AVTOMATSKEGA ZUNANJEGA DEFIBRILATORJA AED G3 PRO Z EKG BARVNIM DISPLAYEM v vrednosti 3.400,00 €.

...več o tem:

 

V SPLOŠNI BOLNIŠNICI SLOVENJ GRADEC SO ZAČELI IZVAJATI NOVO METODO TRAJNE ZAŠČITE PROTI ZANOSITVI - HISTEROSKOPSKO STERILIZACIJO Z ESSURE MIKROVLOŽKOM


V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je 18. novembra 2010 potekala delavnica, kjer so na Oddelku za ginekologijo in porodništvo pri devetih ženskah prvič opravili poseg trajne zaščite proti zanositvi - histeroskopsko sterilizacijo z Essure mikrovložkom. S to pridobitvijo se je naša bolnišnica pridružila Univerzitetnima kliničnima centroma v Ljubljani in Mariboru, ki sta pridobila certifikat v letu 2007, do sedaj pa je bilo izvedenih v Sloveniji le približno 30 posegov. Poseg je v celoti vključen v osnovno zdravstveno zavarovanje.

 

Več o tem:

Brošura:


Vzajemnine pižam'ce za male zaspance

 


Slovenj Gradec, 27. maj 2010 – V okviru donatorske akcije Pižam'ce za male zaspance je Vzajemna pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec danes podarila otroške pižame, mlade bolnike pa so ob donaciji razveselili s priljubljeno predstavo za otroke Ribič Pepe. To je že sedma donacija Vzajemne, ki so se pričele konec aprila v novi Pediatrični kliniki v Ljubljani. Vzajemna bo v donacijah, ki bodo potekale vse do sredine junija, otroške pižame podarila desetim otroškim oddelkom v bolnišnicah po vsej Sloveniji.

Z donacijo se je Vzajemna tokrat odpravila v Slovenj Gradec, kjer sta direktor sektorja za trženje Branko Krašovec in direktor Vzajemnine poslovne enote Ravne na koroškem Gorazd Dretnik donacijo predala dr. medicine na oddelku pediatrije Ljubi Gangelj Žvikart. »Nove otroške pižame, ki jih Vzajemna donira v akciji Pižam’ce za male zaspance, bodo najmlajšim zagotovile prijetnejše bivanje v bolnišnici,« so se razveselili donacije.

Več o tem:


 

Danes podpisana pogodba za gradnjo v Splošni bolnišnici Slovenj GradecDanes, 8. marca 2010, je bila podpisana pogodba za izvedbo GOI del (gradbeno-obrniških in instalacijskih del) v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Pogodbo so podpisali direktor slovenjegraške bolnišnice, Janez Lavre, predsednik uprave izvajalca GH Holding d.d., Blaž Miklavčič, in minister za zdravje Borut Miklavčič.

Več o tem:
RDEČI NOSKI - NLB Dobra zvezda: Nebo ni meja, kadar želimo pomagati

NLB Skupina je konec leta 2009 zaokrožila z vseslovensko humanitarno akcijo NLB Dobra zvezda, ki se nadaljuje tudi v letu 2010. V okviru akcije bo otroškim oddelkom desetih slovenskih Splošnih bolnišnic donirala sredstva za izboljšanje pogojev zdravljenja, hkrati pa otrokom podarila 30 obiskov klovnov Rdečih noskov, da bodo dnevi, ki jih otroci preživijo v bolnišnici, prijetnejši.

Več o tem:
 
PRENOSNI MONITOR ZA SPREMLJANJE VITALNIH FUNKCIJ na oddelku za pediatrijo

Na Oddelku za pediatrijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec smo v lanskem letu, s pomočjo direktorja podjetij TUS KO-SI d.d. in Puro tehnike d. o. o., Primoža Mlačnika ter njegovih sodelavcev, pridobili nov prenosni monitor za spremljanje vitalnih funkcij bolnikov v intenzivni negi in terapiji.
...več o tem:NA ODDELKU ZA PEDIATRIJO SPLOŠNE BOLNIŠNICE SLOVENJ GRADEC JE ZAŽIVELA PRAVLJICA O DVEH PALČKIH

V predprazničnem času smo na Oddelku za pediatrijo v Splošni Bolnišnici Slovenj Gradec pridobili dva nova, pravljična sodelavca, njun urejeni domek in še pravljico za po vrhu.
...več o tem:SLOVENJGRAŠKA BOLNIŠNICA PRIDOBILA NAZIV - NOVOROJENCEM PRIJAZNA PORODNIŠNICA


V mesecu septembru letos je Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri UNICEF Slovenije opravil ocenjevanje naše porodnišnice in ocenil, da na podlagi zbranih točk (96,7 od 100 točk), podeli Oddelku za ginekologijo in porodništvo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec naziv Novorojencem prijazna porodnišnica.
...več o tem:

LASERSKA SKLEROZACIJA VARIC SPODNJIH OKONČIN   


Splošna bolnišnica Slovenj Gradec med prvimi bolnišnicami z laserskim zdravljenjem krčnih žil
...več o tem:
 
Kaj je EVLA?
...več o tem:
NOVI ULTRAZVOČNI APARAT

Novi ultrazvočni aparat - Sonoace X8 na oddelku za ginekologijo in porodništvo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec
...več o tem:
SLOVENJGRAŠKA BOLNIŠNICA IZPOLNJUJE ZAHTEVNE KRITERIJE ZA PRIDOBITEV CERTIFIKATA TEMOS
...več o tem:
NOVA PRIDOBITEV NA ODDELKU ZA RADIOLOGIJO SPLOŠNE BOLNIŠNICE SLOVENJ GRADEC - Večnamenski digitalni C- lok aparat- Philips Multidiagnost Eleva
...več o tem:PRI ODKRIVANJU RAKA NA ODVZETEM TKIVU SODOBNA TEHNOLOGIJA ZMANJŠUJE MOŽNOST NAPAKE
...več o tem: