Aktualno

14. november 2020 - Svetovni dan sladkorne bolezni

14. november 2020 - Svetovni dan sladkorne bolezni
  1. Vpliv epidemije Covid-19 in z njo povezanih ukrepov na osebe s sladkorno boleznijo?

Sladkorna bolezen je kronična bolezen,  osebe s sladkorno boleznijo so bolj nagnjene k nastanku različnih vnetnih obolenj, ki neredko potekajo v težji obliki, kar se kaže tudi sedaj v času epidemije s COVID-19. Ob različnih boleznih, predvsem ob vnetnem dogajanju se urejenost sladkorne bolezni poslabša.

 V času epidemije se je delo v zdravstvenih ustanovah, zaradi preprečevanja širjenja te bolezni in potreb po oskrbi veliko ljudi z infekcijo s COVID-19 spremenilo. Marsikje je dostopnost do zdravstvene oskrbe postala težja.

Zdravstveni timi, ki skrbijo za  osebe s sladkorno boleznijo v Koroški regiji  se zavedamo, da nas nekateri naši bolniki v tem času še bolj potrebujejo. Že na prvi dan razglašene epidemije v spomladanskem času smo se odločili, da naša vrata ostanejo odprta. Delo poteka v spremenjeni obliki, s katero želimo poskrbeti predvsem za varnost bolnikov, vendar smo dostopni vsem, ki nas potrebujejo.

  1. Kako lahko bolniki s sladkorno boleznijo skrbijo za svoje zdravje v času epidemije?

Na prvem mestu je dosledno upoštevanje ukrepov za preprečevanje prenosa okužbe. Priporočamo, da ostajajo doma, da kontakte z drugimi ljudmi omejijo na najnujnejše. Potreba je nošnja obraznih mask in skrb za higieno in razkuževanje rok in upoštevanje varne distance.

Tudi v tem času ne smemo pozabit na  zdrav življenjski slog, kjer sta glavna stebra zdrava prehrana in redna telesna dejavnost.

Dobra urejenost krvnega sladkorja prispeva k boljšemu delovanju imunskega sistema.

Priporočamo jemanje vitamina D3, lahko v obliki preparata Plivit D3 70 kapljic 1x tedensko prvi mesec, nato 35 kapljic 1x na teden oziroma pri preparatu Oleovit 35 kapljic 1x na teden prvi mesec nato 20 kapljic  1x na teden.

Vsem svetujemo cepljenje proti sezonski gripi, pri starejših svetujemo tudi cepljenje proti  pnevmokokni pljučnici.

V primeru druge akutne bolezni, bodisi vnetje sečil, dihal, gripe… le ta pogosto povzroči poslabšanje urejenosti sladkorne bolezni. Pomembno je, da to pravočasno prepoznajo in poiščejo zdravniško pomoč.

  1. Kako poteka vaše delo, skrb (dostopnost do zdravnika) za sladkorne bolnike na Koroškem v času COVID-19?

Kot sem že omenila so vrata za naše bolnike ostala odprta. Po predhodnem telefonskem pogovoru rešujemo akutno nastale težave bodisi na daljavo na osnovi posredovanih meritev krvnega sladkorja ali po ob osebnem obisku v  diabetičnih ambulantah.

Skrbimo tudi, da kontinuiteta našega dela teče dalje. Nekaj dni pred načrtovanim pregledom pokličemo vse naročene paciente, pridobimo podatke o zdravstvenem stanju in na osnovi teh ukrepamo.

Za delo v prihodnje si želimo pridobiti opremo za določanje glikiranega hemoglobina na daljavo, pri katerem oseba s sladkorno boleznijo v domačem okolju odvzame majhen vzorček kapilarne krvi, jo da v ustrezno epruveto, ki jo pošlje po pošti v našo ambulanto.

S tako obliko dela bomo ne samo v časi epidemije COVID -19 marsikomu prihranili pot v laboratorij, morda celo prihranili obisk v ambulanti.

Seveda pa bo takšna oblika namenjena samo posamezni vmesni kontroli, saj se zavedamo pomena osebne obravnave v naših ambulantah, ki daleč presega samo urejanje krvnega sladkorja.

 

Zdravnica Metka Epšek Lenart, dr. med.: »Zavedamo se, da nas naši bolniki v tem času še bolj potrebujejo.«

Dokumenti za prenos