Oddelek za ginekologijo in porodništvo

Oddelek je v letu 2018 obeležil 60-letnico obstoja in se sedaj v celoti nahaja v novem prizidku bolnišnice. V pritličju sta ambulantni del in dnevna bolnišnica, v prvem nadstropju hospitalni del s 47 posteljami za bolnice in 24 posteljami za novorojenčke, v drugem nadstropju pa nov porodni blok s štirimi porodnimi posteljami in operacijsko dvorano. Izvajamo bolnišnično, ambulantno in dispanzersko dejavnost za nosečnice in ženske z ginekološkimi obolenji. Le-te so večinoma iz občin Koroške regije, Velenja in Mozirja; iz gravitacijskega območja z okoli 135.000prebivalci. Izvajamo široko paleto ginekoloških operacij vključno z operacijami rakavih obolenj na maternici in na jajčnikih. Poudarek je na minimalno invazivnem načinu operiranja. Smo eden od dveh vodilnih centrov za histeroskopijo v Sloveniji.

Ravnamo v skladu s principi Novorojencem prijazne porodnišnice, za kar imamo tudi ustrezen certifikat s strani Unicef, pridobljen l. 2009 in nato podaljšan l. 2015.

Na oddelku poteka tudi izobraževanje specializantov in pripravništvo za zdravnike, medicinske sestre in zdravstvene tehnike ter klinične vaje za študente medicine, študente zdravstvene fakultete in dijake srednje zdravstvene šole.

Statistični podatki na dan 31.12.2018


Število zaposlenih

 51

Število porodov:

957

Število novorojenčkov:

 964

Odstotek carskih rezov:

20,16

Odstotek epiziotomij:

23,8

Število laparoskopskih operacij:

 282

Število histeroskopskih operacij

192

Število laparoskopskih histerektomij (supracervikalnih, totalnih):

 60

Število vaginalnih histerektomij:

 27

Število abdominalnih histerektomij:

13

Število amniocentez:

   31

 • Katja Juvan, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva
 • Helena Šavc, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva
 • Silvestra Kašnik Čas, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva
 • Prim. mag. Marijan Lužnik, dr. med. specialist ginekologije in porodništvo
 • Branka Verdnik Golob, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva
 • Ksenija Kardoš Mohorko, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva
 • Mag. Frenk Krištofelc, dr. med. specialist ginekologije in porodništva
 • asist. Ana Ranc, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva
 • Nadja Kukovič, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva
 • Sabina Čas, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva
 • Maja Starc, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva
 • Tina Bizjak, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva
 • Urša Lužovec, dr. med. specializantka ginekologije in porodništva
 • Eva Zlodej, dr.med. specializantka ginekologije in porodništva
Informacije za nosečnice

Kaj potrebujem ob sprejemu v bolnišnico?

 • materinsko knjižico (preverite, da je priložen izvid krvne skupine)
 • osebni dokument, iz katerega je razvidna vaša EMŠO št.
 • kartico zdravstvenega zavarovanja
 • napotnico izbranega ginekologa
 • izvide dosedanjega ginekološkega zdravljenja
 • izvide zdravljenja zaradi drugih bolezni
 • izvide laboratorijskih, ultrazvočnih preiskav
 • zdravila, ki jih redno jemljete
 • pribor za osebno higieno
 • priporočljivi so osebni  sobni copati

Postopki ob sprejemu v porodno sobo

V začetku aprila 2017 smo se preselili v nove prostore. V porodnem bloku imamo štiri porodne sobe, ki omogočajo rojevanje v različnih porodnih položajih. Ena izmed porodnih sob omogoča tudi porod v vodi.
Ob sprejemu v porodno sobo babica posname CTG, ter porodnico ginekološko pregleda, da oceni koliko cm je odprt  maternični vrat . Če je potrebno, porodnica dobi odvajalno svečko, saj mora biti za normalen potek poroda črevo prazno. Babica nato obvesti porodničarja, ki se z porodnico pogovori. Babica oceni trajanje in pogostost  ter jakost popadkov. Vsaki porodnici vstavimo v veno na roki intravenski kanal, prek katerega dobiva zdravila, ki so potrebna med porodom.

Za spremljanje plodovih srčnih utripov uporabljamo večinoma brezžične CTG aparate, kar omogoča porodnici prosto gibanje.

Tekom poroda uporabljamo napihljive žoge, blazine in sodoben porodni stol, na katerem se porodnica sprošča in predihava popadke.

 

Metode lajšanja obporodnih bolečin

Epiduralna analgezija je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu, storitev je brezplačna. Po razgovoru z anesteziologom, ki ga nosečnica opravi v okviru materinske šole, nosečnica podpiše soglasje, da je seznanjena z samim postopkom in možnostjo zapletov. Brez podpisanega soglasja porodnica ne more izbrati epiduralne analgezije.
Ko se začne porod, z rednimi  popadki na  5 minut in je maternično ustje vsaj 2 cm odprto, vstavi anesteziolog epiduralni kateter, preko katerega porodnica prejema sredstvo za lajšanje bolečin.   


Ultiva je kratkodelujoče opioidno sredstvo proti bolečinam, ki ga dovajamo preko intravenskega kanala. Primerna je za porodnice, ki odklanjajo epiduralno analgezijo ali pa le-ta za njih ni primerna. Porodnica si zdravilo ob začetku vsakega popadka dozira sama, s pritiskom na gumb na črpalki. Storitev je na voljo v rednem delovnem času inje brezplačna. Po razgovoru z anesteziologom, ki ga nosečnica opravi v okviru materinske šole, nosečnica podpiše soglasje, da je seznanjena z samim postopkom in možnostjo zapletov.
 
Aromaterapija - da bo ženska lahko sodelovala med porodom, mora biti čim bolj sproščena in pomirjena, to pa lahko dosežemo prav z dišavami in masažo. Aromaterapija lahko veliko doprinese k dobremu počutju matere in otroka.
Najpogosteje uporabljamo eterično olje sivke, ki pomirja, sprošča, blaži stres in lajša tesnobo med porodom. Uporabljamo tudi eterična olja citrusov, (limona in pomaranča), ki zvišujejo koncentracijo in  vplivajo na dobro razpoloženje.
Če pa katera od bodočih mamic že v nosečnosti uporablja primerna eterična olja,  jih lahko prinese tudi k porodu, saj kapljica njej poznanega vonja pomaga, da ostane sproščena in skoncentrirana, tako za masažo kot za aromaterapijo.
 
SHIATSU masaža kot eno izmed tehnik sproščanja pa izvajamo tudi shiatsu masažo, s katero lahko uspešno vplivamo na bolečino, hormonski sistem in splošno počutje. Terapija se izvaja z globokimi pritiski z dlanmi, palci, komolci, pogosta pa so tudi raztezanja in kroženja udov. Te tehnike resnično sproščajo  telo in duha, kar pa je izrednega pomena za lep, normalen in naraven porod.
 
Bolnicam, ki se ne odločijo za katero od zgoraj naštetih metod, lahko, lajšamo porodne bolečine s sredstvi za lajšanje bolečin, ki jih porodnica dobi prek intravenskega kanala.

Porod v vodi

Topla voda ugodno vpliva na počutje in sprostitev porodnice, vpliva na dolžino poroda, ker blaži boleče popadke, zlasti bolečine v križu, zmanjša se verjetnost poškodbe tkiva, manj je epiziotomij (rezanja presredka). Visoka vlažnost v zraku in želeno vzdušje delujejo protibolečinsko in s tem znižajo uporabo dodatnih zdravil za zmanjšanje bolečin.
Porodnica, ki želi roditi v vodi, mora biti zdrava, nosečnost mora potekati brez zapletov in  s  pričetkom poroda ob terminu. Omogoči se na izrecno željo porodnice, ki je v šoli za starše razumela vse prednosti, tveganja in kontraindikacije takega načina poroda in ob predhodnem dogovoru v dnevnem perinatalnem centru zaradi dodatnih krvnih preiskav. Za porod v vodi zahtevamo poleg običajnih preiskav tudi ugotavljanje okuženosti z virusom HIV ter hepatitisom C, saj pri tej vrsti poroda obstaja večja možnost okužbe za babico in otroka. Nosečnice, ki niso obiskovala šolo za starše, se seznanijo z možnostjo poroda v vodi v dnevnem perinatalnem centru.

ZLOŽENKA

  

Postopki po porodu

Po porodu porodničar pregleda posteljico in zašije epiziotomijo ali raztrganine, ki so na porodni poti nastale med porodom. Šivanje se izvede v lokalni analgeziji. To pomeni da zdravnik v okolico rane na presredku vbrizga anestetik. Pri bolnicah, ki so rodile v epiduralni  analgeziji to ni potrebno, saj prejmejo sredstvo proti bolečinam preko epiduralnega katetra.

Porodnica še tri ure po porodu ostane v porodni sobi na opazovanju. V tem času babica večkrat preveri količino krvavitve iz maternice ter krčenje maternice. V prvih tridesetih minutah po porodu  mati prvič otroka podoji, kar ima za posledico boljši sesalni refleks otroka in manj kasnejših težav pri dojenju.

Prisotnost spremljevalca pri porodu

Prisotnost očeta oz osebe, ki si jo porodnica želi pri porodu, na porodnico dobro vpliva, saj je pomembno, da ima ob sebi nekoga, ki mu zaupa. Pri porodu je lahko prisoten spremljevalec, ne glede na to, ali je obiskoval materinsko šolo, ali ne. Prisotnost spremljevalca pri porodu stane 20 EUR. Sredstva so namenjena  za nabavo opreme in aparatur za porodni blok.

Dan odprtih vrat

V okviru Šole za starše in tudi individualno po dogovoru je organiziran ogled porodnišnice in porodne sobe po predhodnem dogovoru z glavno medicinsko sestro oddelka. Diplomirana medicinska sestra ali diplomirana babica, ki vodi ogled, odgovarja na vprašanja porodnic.

Vodena vadba za nosečnice 

Vodena vadba v nosečnosti bo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, potekala v 4. nadstropju (stara porodnišnica - zelena soba) vsako sredo, ob 18. uri po predhodni prijavi.

Prijave sprejemamo do konca tedna (nedelje) za sledečo sredo. E-pošta: fitnosecka@gmail.com

Vabljene!

ZLOŽENKA

Nadstandardna namestitev

Nadstandardna soba v Enoti za otročnice in novorojenčke

Za porodnice imamo na voljo dve nadstandardni sobi. V sobi je, poleg udobne postelje za mamico in gnezda ter posteljice za novorojenčka, na voljo stol za dojenje, hladilnik, LCD televizor in brezžični internet. Sobi pripada lastna kopalnica s sanitarijami in tušem. Možno je sočasno bivanje partnerja.

Če si želite zagotoviti bivanje v nadstandardni sobi, to povejte ob sprejemu v porodnišnico ali pa jo rezervirajte na tel. št. 02 88 23 621. V kolikor sta obe sobi zasedeni, ni možnosti nadstandardne nastanitve.

Cenik bivanja v nadstandardni sobi:

 • Enoposteljna soba z nadstandardno namestitvijo 30 eur/dan
 • Dvoposteljna soba z nadstandardno namestitvijo 50 eur/dan (sobivanje svojca, ki koristi nočitev z zajtrkom)
 • Dvoposteljna soba z nadstandardno namestitvijo 60 eur/dan (sobivanje svojca, ki koristi polni penzion)

Za nadstandardno nastanitev je potrebno pred samo storitvijo vplačilo akontacije v višini cene dveh dni.

 

 

Nadstandardna soba v Enoti za ginekologijo in patološko nosečnost

Na oddelku imamo na voljo dve nadstandardni sobi. V sobi je, poleg udobne postelje za bolnico, na voljo hladilnik, LCD televizor in brezžični internet. Sobi pripada lastna kopalnica s sanitarijami in tušem. Možno je sočasno bivanje partnerja.

Če si želite zagotoviti bivanje v nadstandardni sobi, to povejte ob sprejemu v porodnišnico ali pa jo rezervirajte na tel. št. 02 88 23 622. V kolikor sta obe sobi zasedeni, ni možnosti nadstandardne nastanitve.

Cenik bivanja v nadstandardni sobi:

 • Enoposteljna soba z nadstandardno namestitvijo 30 eur/dan
 • Dvoposteljna soba z nadstandardno namestitvijo 50 eur/dan (sobivanje svojca, ki koristi nočitev z zajtrkom)
 • Dvoposteljna soba z nadstandardno namestitvijo 60 eur/dan (sobivanje svojca, ki koristi polni penzion)

Za nadstandardno nastanitev je potrebno pred samo storitvijo vplačilo akontacije v višini cene dveh dni.

Ambulante oddelka

Ginekološka specialistična ambulanta

Delovni čas: vsak dan od 7:00 do 14:30

Na pregled se ni potrebno predhodno naročiti. Za nujna stanja obratuje ambulanta ves čas, ne glede na uro prihoda. V ambulanti dela specialist ali specializant ginekologije in porodništva po mesečnem razporedu.

Perinatalni dnevni center

Delovni čas: vsak dan od 8:00 do 14:30

Tu potekajo pregledi nosečnic s težavami, ki so noseče 23. tednov ali več ter pregled nosečnic ob in po predvidenem datumu poroda. Delo opravlja dežurni porodničar. Za pregled se predhodno ni potrebno naročiti, pacientke so pregledane isti dan, potrebujejo pa napotnico. Nosečnice, pri katerih gre za stanje po carskem rezu ali nosečnice s plodom v medenični ali prečni vstavi napoti ginekolog v PDC že v 36. tednu nosečnosti, da se dogovorimo o načinu poroda. Sicer začnemo voditi post terminsko nosečnost ob dopolnjenem 40. tednu nosečnosti, izjemoma tudi prej (odsotnost izbranega ginekologa). Nosečnice, ki želijo roditi v vodi, se tu pogovorijo z babico, ki glede na sprejete smernice oceni, če je porod v vodi pri določeni nosečnici primeren. Če je, potrebuje pred takim porodom izvid testiranja za okužbo s Hepatitisom C in HIV (samoplačniško, zavod za transfuzijo).

Kolposkopska ambulanta

Delovni čas: dvakrat mesečno 8:00 do 14:30

Tu potekajo pregledi bolnic, pri katerih je potrebna kolposkopska diagnostika oz. ciljana biopsija materničnega vratu, glede na Smernice obravnave predrakavih sprememb na materničnem vratu. Nosilca dela sta Silvestra Kašnik Čas,dr.med. in Franc Pristovnik,dr.med., oba specialista ginekologije in porodništva.

Uroginekološka ambulanta

Delovni čas: trikrat mesečno od 8:00 do 14:30

Tu poteka obravnava motenj statike medeničnega dna in urinske inkontinence. Nosilci dela so prim.mag. Marijan Lužnik, dr.med., Ksenija Kardoš Mohorko, dr.med. in Nadja Kukovič, dr.med, vsi specialisti ginekologije in porodništva .

Ambulanta za patologijo maternične votline

Delovni čas: dvakrat mesečno 8:00 do 14:30

Tu poteka obravnava vseh bolnic, ki imajo v pomenopavzi ultrazvočno vidno zadebeljeno sluznico v maternici in so brez težav; bolnic z sumom na pregrado v maternici in ostali ultrazvočni pregledi maternične votline, kjer ni potrebna nujna obravnava. Nosilki dela sta Branka Verdnik Golob,dr.med. in Helena Šavc,dr.med., obe specialistki ginekologije in porodništva.

Ambulanta za neplodnost

Delovni čas: dvakrat mesečno od 8:00 do 14.30

Tu poteka obravnava neplodnega para. Zaželeno je, da se na prvi pregled zglasita oba s partnerjem, ki mu napotnico za pregled izda izbrani osebni zdravnik. V okviru prve obravnave bomo opravili anamnezo (pogovor o težavah, zdravstvenem stanju, dosedanjih preiskavah in zdravljenju), klinični in usmerjen ginekološki pregled, ginekološki ultrazvok (tudi 3D UZ maternične votline), ter po potrebi opravili tudi preiskave krvi (osnovne, hormonski status). Pri partnerju bomo opravili tudi splošni in usmerjen klinični pregled in spermiogram (priporočljiva je 3-5 dnevna spolna abstinenca). Na osnovi prve obravnave bomo izdelali načrt nadaljnjih diagnostičnih in terapevtskih postopkov. Nosilki dela sta Sabina Čas, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva in Maja Starc, dr.med, specialistka ginekologije in porodništva.

Ambulanta za menopavzo

Delovni čas: enkrat mesečno od 8:00 do 11:00

Namenjena je ženskam, ki so v menopavzi ali perimenopavzi. V ambulanti obravnavamo probleme, ki jih v zvezi z menopavzo lahko pomaga zmanjševati ali odpravljati ginekolog. Opravljamo svetovanje o tem, kakšne spremembe v življenje ženske prinaša ta pomembna sprememba, kaj se dogaja tik pred in takoj po menopavzi, kako simptome menopavze prepoznati in kako ločiti simptome menopavze od drugih sprememb, ki se pogosto pojavljajo v tem življenjskem obdobju. Svetujemo, kako je možno simptome menopavze in pozne posledice menopavze zdraviti; tako z naravnimi pripravki, kot s hormonsko nadomestno terapijo. Svetujemo tudi o tem, kakšna tveganja lahko prinaša zdravljenje simptomov, kot tudi kakšna tveganja prinaša ne-zdravljenje simptomov menopavze. Naša ambulanta je namenjena tudi obravnavi težav povezanih s spolnostjo v menopavzi. Nosilec dela je mag. Frenk Krištofelc, dr.med., specialist ginekologije in porodništva.

Ambulanta za mladostnice

Delovni čas: enkrat mesečno od 8:00 do 11:00

Namenjena je preventivnim in kurativnim pregledom mladostnic. Izvajamo svetovanje glede spolnosti, kontracepcije ter preprečevanja spolno prenosljivih bolezni. Obravnavamo mladostnice od 11.-18. leta starosti z motnjami menstrualnega ciklusa (menoragija, dismenoreja…), primarno ali sekundarno amenorejo, sindromom policističnih ovarijev, ...  Namenjena je tudi deklicam s predpubertetnimi motnjami (prezgodnja puberteta, vulvovaginitisi, vaginalna krvavitev, adhezije labij…). Nosilka dela je asist. Ana Ranc,dr.med., specialistka ginekologije in porodništva.

Ginekološki dispanzer

Operativni posegi in sprejem na oddelek

Za sprejem na oddelek potrebujete:

 • potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja
 • napotnico izbranega ginekologa ali zdravnika družinske medicine
 • izvide dosedanjega ginekološkega zdravljenja
 • izvide zdravljenja zaradi drugih bolezni
 • izvide laboratorijskih, ultrazvočnih ali rentgenskih preiskav
 • zdravila, ki jih redno jemljete
 • pribor za osebno higieno
 • priporočamo, da s seboj prinesete svoje sobne copate

Sprejem na oddelek poteka od ponedeljka do petka od 7.00 do 15.00 ure preko ginekološke specialistične ambulante, ki se nahaja v pritličju novega dela. Telefonska številka ambulante je 02 88 23 624.

Opravljamo številne operacije in sicer:

MANJŠE GINEKOLOŠKE POSEGE (prekinitve nosečnosti, probatorne abrazije, ekscizije na rodilih, marsupializacije, diagnostične histeroskopije, konizacije)

HISTEROSKOPSKE OPERACIJE:

 •  Histeroskopsko odstranitev pregrade maternice
 •  Histeroskopsko odstranitev polipa maternične sluznice
 •  Histeroskopsko odstranitev mioma maternice
 •  Histeroskopsko odstranitev maternične sluznice

LAPAROSKOPSKE OPERACIJE:

 •     Diagnostično laparoskopijo
  • Laparoskopsko sterilizacijo
  • Laparoskopske operacije vnetnih  procesov in drugih urgentnih stanj
  • Laparoskopsko operacijo izvenmaternične nosečnosti
  • Laparoskopsko operacijo tumorja jajčnika
  • Laparoskopsko operacijo miomov maternice
  • Laparoskopsko supracervikalno histerektomijo
  • Laparoskopsko totalno histerektomijo
  • Laparoskopsko asistirano vaginalno histerektomijo (LAVH)
  • Laparoskopsko kolposakropeksijo

UROGINEKOLOŠKE OPERACIJE:

 •   TVT
 •   ATOTs
 •   PIRTs
 •   VTU - Odstranitev maternice preko nožnice

OPERACIJE Z LAPAROTOMIJO:

 •   Odstranitev miomov maternice z laparotomijo
 •   Odstranitev maternice z laparotomijo
 •   Odstranitev maternice in medeničnih bezgavk z laparotomijo

Ležalna doba in priporočen bolniški stalež za posamezne operativne posege:

Operacija

Sprejem

Odpust

Bol. stalež po odpustu

Konizacija

na dan posega

na dan posega

7-14 dni

Histeroskopska odstranitev pregrade maternice

na dan posega

na dan posega

7 dni

Histeroskopska odstranitev polipa maternične sluznice

na dan posega

na dan posega

7 dni

Histeroskopska odstranitev mioma maternice

na dan posega

na dan posega

7 dni

Histeroskopska odstranitev maternične sluznice

na dan posega

na dan posega

14 dni

Laparoskopska sterilizacija

na dan posega

1. dan po posegu

7 dni

Laparoskopska operacija tumorja
jajčnika

na dan posega

2. dan po posegu

14 dni

Laparoskopska operacija miomov maternice

na dan posega

2. dan po posegu

14 dni

Laparoskopska supracervikalna histerektomija

na dan posega

2. dan po posegu

14 - 21 dni

Laparoskopska totalna histerektomija

na dan posega

2. dan po posegu

21 dni

Laparoskopska kolposakropeksija

na dan posega

2. dan po posegu

21 dni

Carski rez

na dan posega

4. dan po posegu

 

TVT

na dan posega

na dan posega

14 dni

ATOTs

dan pred posegom

4. dan po posegu

14 dni

PIRTs

dan pred posegom

4. dan po posegu

4 tedne

Odstranitev maternice preko nožnice

dan pred posegom

4. dan po posegu

6 tednov

Odstranitev maternice z laparotomijo

dan pred posegom

4. dan po posegu

6 tednov

Odstranitev maternice in pelvičnih bezgavk z laparotomijo

dan pred posegom

5. dan po posegu

2 meseca

»Vse visi na popkovini« je misel ene prvih babic slovenjgraške bolnišnice, gospe Marije Ovčar. Ko se je leta 1921 zaposlila v naši bolnišnici, so porode vodile babice, zdravnik kirurg je pomagal le v izjemnih primerih. Nasploh so redke ženske rojevale v bolnici. Čeprav je bila takrat namesto porodnega oddelka na voljo samo porodna soba, bi lahko rekli, da segajo začetki porodništva že v to obdobje.

L. 1936 se je v bolnišnici zaposlil prim.dr. Stane Strnad, ki je bil specialist kirurg, hkrati pa je obvladal tudi ginekologijo in praktično porodništvo. Število porodov je naraslo na 90 letno, 1938. leta je opravil tudi prvi carski rez, spretno je opravljal različne ginekološke operacije. V njegovem obdobju so nastali zametki posvetovalnic za nosečnice.

Leta 1958 je bil imenovan za predstojnika samostojnega ginekološko-porodniškega oddelka. Vodil ga je do leta 1961, ko se je zaposlil v bolnišnici prvi specialist ginekologije in porodništva, prim. Dimitrij Mikuš, dr.med.. Sprva je delal pod nadzorom predstojnika kirurgije, kmalu pa je s svojim znanjem pokazal, da je edini primeren za vodenje oddelka. Postavil je temelje sodobnega porodništva in ginekologije, število prodov je skokovito naraslo na 881. Pod njegovo taktirko so v izurjene ginekologe in porodničarje rasli še trije specialisti, babice so strokovno opravljale svoje poslanstvo. Porodna soba je dobila še eno posteljo, oddelek pa jih  je imel 39, ob tem pa še 19 zibelk za novorojenčke. Matere so prve v Sloveniji imele otroke ob sebi ves dan. Ponoči  so jih sestre odpeljale v »štacijo«, zjutraj pa umite in dišeče nazaj k materam. Otročnice so se podučile o negi otroka, o kontracepciji, deležne so bile poporodne fizioterapije. V tem času je bila opravljena  prva izmenjalna transfuzija zaradi zlatenice pri novorojencu, leta 1962 so izvedli razširjeno odstranitev maternice po Wertheimu, stekla je citološka diagnostika za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu.

1964. leta je bil zgrajen nov kirurško-ginekološki blok in takrat je imel oddelek že 79 postelj, 4 postelje v moderni porodni sobi. Predstojnik se je redno seznanjal z novostmi, tudi iz tujih učbenikov, in že leta 1964 prvi v Sloveniji opravil kuldoskopijo z enostavnimi aparaturami. Z endoskopskimi posegi je uspešno nadaljeval in tako leta 1967 kot prvi v Sloveniji izvedel laparoskopijo, sicer na »ročni pogon«, leta 1971 pa prvi v bolnišnici diagnostično laparoskopijo z ustreznimi aparaturami. Leta 1969 je postala vodilna medicinska sestra oddelka Taja Debelak, v.m.s.

Ginekologi pa so skrbeli tudi za ambulantno dejavnost in so leta 1966 pričeli z delom v specialističnih ginekoloških ambulantah v vseh zdravstvenih domovih na koroškem.

Leta 1970 je bil na oddelku ustanovljen Center za nedonošenčke, že leto kasneje pa se je zaposlila tudi prva pediatrinja, neonatologinja Ljudmila Petrovič, dr.med. Prevzela je preglede vseh zdravih novorojencev ter diagnostiko in terapijo bolnih in nedonošenih.

Leta 1975 je porodna soba dobila kardiotokograf za snemanje plodovih srčnih utripov, Center za nedonošenčke pa »modro« luč za fototerapijo novorojencev z zlatenico po porodu.

Leta 1976 je vstopil v veljavo Zakon o načrtovanju družine, zato so se začele izvajati sterilizacije z minilaparotomijo, od leta 1983 z laparoskopijo. 2 leti kasneje je bilo doseženo največje število porodov do sedaj: 2175 in 2195 rojenih otrok.

Leta 1979 je začel prihajati v bolnišnico onkolog, ki je obravnaval tudi ginekološke pacientke z malignomi.

Leta 1981 je dobil oddelek prvi ultrazvočni aparat.

Leta 1986, po upokojitvi prim. Mikuša, dr.med., je prevzel oddelek Franc Krištofelc, dr.med., pod vodstvom katerega je stekel projekt Nedonošenček, oddelek je dobil računalniško opremo, porodna soba nov CTG aparat in leta 1990 ultrazvočni aparat z vaginalno sondo ter sondama za pregled dojk in kolkov novorojenčkov. V tem času so se preuredili ambulantni prostori, leta 1993 smo ustanovili Ambulanto za zgodnje odkrivanje raka dojk, pri porodih so lahko bili prisotni možje.

Leto 1995 je bilo prelomno za laparoskopsko diagnostiko in operativo, saj smo dobili videolinijo, s tem pa očitno razširili spekter laparoskopskih operacij.

V letih, ki so sledila, se je izmenjalo več predstojnikov; Franc Pristovnik,dr.med., mag. Marijan Lužnik, dr.med., mag. Frenk Krištofelc, dr.med.,in Silvestra Kašnik Čas, dr. med., vodilna medicinska sestra oddelka pa je l. 2002 postala Pavla Kogelnik, dipl.m.s.  V tem času je potekalo uspešno svetovanje o kontracepciji, oddelek je pridobil revolucionarni 3D UZ, vpeljali smo novo uroginekološko operacijo TVT. Pomembna pridobitev je bil instrumentarij za histeroskopsko diagnostiko in operativo, histeroskopije so postale nepogrešljive za vsakodnevno delo. Stroka je še naprej sledila vsem smernicam v ginekologiji in porodništvu. V porodništvu smo uvedli novo presejalno metodo - merjenje nuhalne svetline pri plodu in diagnostično metodo - kariotipizacijo z amniocentezo. 3D ultrazvočni aparat smo zamenjali z novim 4D ultrazvočnim aparatom. Leta 2003 je prva porodnica rodila z epiduralno obporodno analgezijo, ki je, predvsem po zaslugi anesteziologov, postala dobro utečena praksa.

Od l. 2008 oddelek vodi Katja Juvan, dr.med. in med njenimi prvimi projekti je bila pridobitev certifikata Novorojenčku prijazna porodnišnica, ki smo ga l. 2015 že obnovili.
V operativi danes prevladujejo minimalno invazivne metode. Od l. 2007 uspešno izvajamo laparoskopske supracervikalne histerektomije, od l. 2010 pa med prvimi v Sloveniji, tudi laparoskopske totalne histerektomije, katere bomo v prihodnje dopolnili še z laparoskopskimi limfadenektomijami.Razširile so se indikacije za uroginekološke operacije. Poleg korekcije motenj statike medeničnega dna z vaginalnimi mrežicami smo l. 2014 začeli tudi z laparoskopskim pristopom korekcije z mrežico.

Konec leta 2016 smo končno dočakali selitev oddelka v povsem nove, svetle, sodobno opremljene prostore. S selitvijo v nov porodni blok v l. 2017 smo začeli izvajati porode v vodi, porodna soba pa je pridobila svojo operacijsko dvorano.

V zadnjih letih smo se tudi kadrovsko okrepili, imamo 5 mladih specialistk in 1 specializantko, v dežurni službi pa pomagata še 2 zunanja ginekologa.

Predstojnica oddelka
<span>Katja Juvan</span>, dr. med. <span>Katja Juvan</span>, dr. med.
Katja Juvan, dr. med.
 
Glavna medicinska sestra
<span>Pavla Kogelnik</span>, dipl.m.s. <span>Pavla Kogelnik</span>, dipl.m.s.
Pavla Kogelnik, dipl.m.s.
 
Vodilna administratorka – tajništvo
<span>Andreja Fužir</span>, zdravstveni administrator <span>Andreja Fužir</span>, zdravstveni administrator
Andreja Fužir, zdravstveni administrator
 
Telefon oddelkov
 02 88 23 400
Porodni blok
 02 88 23 445 (24ur)
Ginekološki dispanzer (sestra)
 02 88 23 447
Ginekološka specialistična ambulanta (sestra)
 02 88 23 624
Naročanje za ginekološke preglede
  02 88 23 542
stavba-c

Oddelki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec