Aktualno

3. junija obeležujemo Dan bolezni ven.

3. junija obeležujemo Dan bolezni ven.

3. junija obeležujemo Dan bolezni ven. Če povzamemo dr. Andrejo Cokan Vujkovac, dr. med., lahko z ustreznim življenjskim slogom v veliki meri preprečimo ali pa vsaj upočasnimo nastanek, pa tudi zaplete kroničnega venskega popuščanja.

Kaj so pravzaprav bolezni ven in kako jih prepoznamo?

Poznamo več bolezni ven. Najbolj poznane so krčne žile in venska tromboza. Kronične bolezni povrhnjih ven prepoznamo po vidno razširjenih venah na nogah, otekanju in rjavkastem obarvanju kože goleni.

Kako nastane kronična bolezen ven (KBV)?

Venska bolezen nastane zaradi motenj v venskem obtoku ob popuščanju venskih zaklopk in povratnem toku krvi, ki poveča tlak vvenah nog. Ko venske zaklopke in stene vene slabijo, pride do razširitve ven. To oteži vračanje krvi nazaj proti srcu. Včasih v venah nastajajo strdki, ki prav tako povzročijo motnje v odtoku krvi, hkrati pa lahko tudi okvarijo zaklopke.

Kateri so njeni simptomi?

Bolezen ven sezačne z občutkom težkih in utrujenih nog, bolečinami vzdolž ven, večernim otekanjem hrbtišča stopal in/ali gležnjev, s krči. Posledica napredovanja venskega popuščanja so otekanje goleni, spremembe na koži (rdečina in rjavkasta obarvanost goleni, trda koža, razjede) ter vnetje varic oz. nastanek strdkov v njih (povrhnja venska tromboza).

Kako zdravite KBV?

Z ustreznim življenjskim slogom lahko v veliki meri preprečimo ali pa vsaj upočasnimo nastanek, pa tudi zaplete kroničnega venskega popuščanja. Pomembna je pravilna kompresija nog (nošnja kompresijskih dokolenk), jemanje venoprotektivnih zdravil, sklerozacija in različni posegi (laserski, radioablacija, klasična operacija varic).

Kaj kot strokovnjakinja na področju bolezni ven, svetujete svojim pacientom – kaj lahko storijo sami, da kvaliteta njihovega življenja ostane na primerni ravni?

Potrebno se je izogniti vsakršnemu pregrevanju nog. Vzdržujejo naj normalno telesno težo (izogibanje zaprtju z uživanjem vlaknin in vode), izogibajo naj se dolgotrajnemu stanju ali sedenju (sedenje z dvignjenimi nogami), prenašanju težkih bremen, kajenju, izpostavljenosti visokim temperaturam (sončenje, savna, topli bazeni, talno ogrevanje), neprimerni obutvi in/ali oblačilom (npr. pretesne hlače ali pas, pretesen patent nogavic), hormonski kontracepciji. Potrebna je redna telesna aktivnost (hitra hoja, zmeren tek in kolesarjenje, plavanje, ples). Noge prhajte s hladno vodo od gležnjev navzgor.

Oddelki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec