Aktualno

5.maj - MEDNARODNI DAN BABIC

5.maj - MEDNARODNI DAN BABIC

Geslo letošnjega mednarodnega dneva babic, ki ga obeležujemo 5. maja, se glasi Babice z ženskami: praznujte, dokažite, aktivirajte, združite se – naš čas je ZDAJ!.

Letos bo, zaradi epidemije COVID-19 in varnostnih ukrepov, praznovanje potekalo precej okrnjeno,vendarle, pa babice Porodnega bloka Splošne bolnišnice Slovenj Gradec z nami delijo svoje razmišljanje:
»Porod je eden izmed najlepših in najimenitnejših doživetij vsake ženske. Jok novorojenca, ki se rodi, prinese srečo in veselje, ki ga ženska čuti in ga deli z osebo, ki ji je najbližje v življenju.
Po več kot 20 letih, kar je pri nas dovoljena prisotnost spremljevalcev pri porodu, smo, ob epidemiji tudi mi, tako kot ostale porodnišnice v Sloveniji, zaradi zajezitve novega virusa morali sprejeti ukrep, ki je  spremljevalcem, prepovedoval prisotnost pri porodu, kar je ženskam, poleg normalno prisotnega strahu in  vznemirjena,  stres povzročala še misel, kako bodo rojevale same  Največji izziv za nas je predstavljalo dejstvo, kako vsem ženskam, tako zdravim tako okuženim, omogočiti čim lepšo in varno izkušnjo.
Na porodnem oddelku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, smo z dobro organizacijo in zaščitnimi ukrepi, poskrbeli za nemoteno oskrbo porodnice in novorojenca. Zopet je v ospredje prišla pomembna vloga babice, ki ženski s svojo strokovnostjo  in znanjem, daje občutek varnosti, zaupanja, podpore in pomoči, pri tem enkratnem dogodku. »

»Ob mednarodnem prazniku babic čestitamo vsem izvajalcem babiške nege, ki ste pomemben člen v zagotavljanju kakovostnega zdravstvenega varstva žensk.«

OSTANITE ZDRAVE

Janja Pungartnik, dipl.m.s., mag.zdr.nege
Predsednica Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Oddelki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec