Aktualno

Evropski teden (18. – 24. januar 2021) preprečevanja raka na materničnem vratu

Evropski teden (18. – 24. januar 2021) preprečevanja raka na materničnem vratu

Ob evropskem tednu smo se pogovarjali s specialistkama ginekologije in porodništva Silvestro Kašnik Čas, dr. med. in Tino Bizjak, dr. med.

Ali se rak na materničnem vratu ob uspešnosti programa Zora in precepljenosti proti HPV zmanjšuje? Zagotovo DA. Od leta 2003, ko smo pričeli z državnim presejalnim programom ZORA, se je število na novo obolelih pacientk z rakom materničnega vratu (v nadaljevanju RMV) zmanjšalo za polovico (211 primerov l.2003 na 105 primerov l.2019). Cepljenje proti humanemu papiloma virusu (v nadaljevanju HPV) se izvaja od leta 2009 dalje pri deklicah v 6. razredu osnovne šole. Vpliv cepljenja proti HPV okužbi na upad pojava raka materničnega vratu se pričakuje v prihodnosti, ko bomo dosegli večjo precepljenost populacije (tako ženske kot moške).

Kaj povzroča raka na materničnem vratu? Najpogostejši povzročitelj raka materničnega vratu je okužba s HPV. Gre za najpogostejšo spolno prenosljivo okužbo. Dejavniki tveganja, ki pomembno vplivajo na verjetnost okužbe s HPV, so večje število spolnih partnerjev in začetek spolnih odnosov v zgodnjih najstniških letih. Povečan pojav RMV je bilo zaslediti še pri kadilkah, dolgoletnih uporabnicah kontracepcijske terapije, mnogorodnicah, ženskah z oslabelim imunskim sistemom (npr. po okužbi s HIV) ter pri ženskah, ki se ne odzivajo na redne preventivne ginekološke preglede.

Je cepljenje najučinkovitejši način za preprečevanje okužbe ali jo lahko preprečimo tudi drugače? Cepljenje proti okužbi s HPV je eden najbolj učinkovitih načinov za preprečevanje okužbe. Za 50 - 80 % se zmanjša možnost predrakavih sprememb, 70 - 90 % možnost RMV in v 90 % pojav genitalnih bradavic. Seveda pa ni to edini način. Možnosti za okužbo s HPV lahko zmanjšamo tudi tako, da upoštevamo ABC princip varne in zdrave spolnosti: A – »abstinenca« ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo, B – »bodi zvest« ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje okužbe s HPV in tudi drugih spolno prenosljivih okužb), C – »condom« oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma).

Kako je s cepljenjem v Sloveniji? Zaenkrat je v Sloveniji cepljenih samo slabih 60 % deklic. Za eliminacijo RMV bi morali doseči 90 % precepljenost deklet proti HPV. Najvišjo raven cepljenih deklet je zaznati v koroški regiji, saj se je v šolskem letu 2018/19 cepilo kar 86,9 %. Velika pohvala gre zaposlenim na NIJZ Ravne na Koroškem in odlični propagandi cepilnega programa na osnovnih šolah.

Bo epidemija povzročila poslabšanje zdravstvenega stana na področju raka materničnega vratu med ženskami? Po prvem valu epidemije spomladi 2020 se je prvič po 15 letih delovanja programa ZORA 3 - letna pregledanost zmanjšala pod 70 %. Do konca septembra 2020 smo, v primerjavi s 3 - letnim povprečjem, odkrili kar za 19 % manj predrakavih sprememb visoke stopnje pri ženskah, starih 30 - 39 let. Po preklicu epidemije 9.5.2020 so se ponovno pričele izvajati vse storitve programa ZORA. Zaradi večjega obsega dela ginekologov čez poletje in dobrega odziva žensk se je pregledanost konec septembra 2020 ponovno dvignila na 70 %. Ob razglasitvi druge epidemije jeseni 2020 se izvajanje programa ZORA ni sistemsko ustavilo. Izvajanje se prilagaja lokalnim epidemiološkim razmeram, razmeram v ambulanti in zdravstveni ustanovi. Zelo se trudimo, da bi pregledanost žensk ponovno dvignili na raven pred epidemijo. Zato ženske pozivamo, da dosledno upoštevajo navodila ginekoloških ambulant in razumevajoče spremljajo nastalo situacijo. Program ZORA bo v popolnosti lahko deloval šele takrat, ko bomo v vseh predelih Slovenije pandemijo uspešno zajezili. Vsak posameznik lahko na tem mestu veliko naredi z doslednim upoštevanjem vseh navodil NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje), izvajanjem priporočenih zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, vključno s cepljenjem proti COVID-19.