Aktualno

Mednarodni teden dojenja in rožnati oktober 2021

Mednarodni teden dojenja in rožnati oktober 2021

Svetovna zveza za dojenje vsako leto določi moto tedna dojenja. Letos je poudarek na zaščiti dojenja. Na osnovi tega je oblikovana tudi letošnja vodilna misel Svetovnega dneva dojenja, ki je hkrati tudi moto Svetovnega tedna dojena. Letošnji moto se glasi: »Zaščita dojenja: Skupna odgovornost«. Ena izmed naših skupnih nalog je tudi promocija in spodbujanje dojenja. Teden dojenja je idealen čas, da združimo moči in v tej smeri naredimo nekaj pozitivnega, zato si želimo sodelovanju. Ravno tako se pričenja rožnati oktober, ki je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška. Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Ob tem mednarodnem tednu dojenja in v okviru rožnatega oktobra, bomo v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec v sodelovanju s Splošno bolnišnico Slovenj Gradec in tamkajšnjo Porodnišnico in pediatričnim oddelkom ter MO Slovenj Gradec in občino Mislinja pripravili nekaj aktivnosti:

  • Petek: 1.10. - strokovno srečanje za vse zdravstvene delavce: "Iz prakse v prakso" in 25 let Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja – preko aplikacije zoom

  • Ponedeljek: 4.10. ob 14 uri – pohod za dojenje in zdrave dojke rožnati oktober v SG. Pohod se bo pričel pred ZD SG in bo potekal po ulicah Slovenj Gradca.

  • Torek: 5.10. ob 14. uri – pohod za dojenje in zdrave dojke - rožnati oktober. Pohod se bo pričel pred ZP Mislinja in bo potekal po ulicah v Mislinji.

  • Sreda: 6.10.

  • Sredina sredica – pogovorna oddaja na koroškem radiu ob tednu dojenja in rožnatem oktobru

  • Ob 9. uri – v Mislinji aktivnosti v okviru Posvetovalnice za dojenje: nosilke da ali ne, tehnike dojenja, pogovor o zdravi prehrani, pravilno rokovanje z novorojenčkom, skrb za zdrave dojke in še kaj.

  • ob 17. uri – v parku pri SBSG aktivnosti v okviru Posvetovalnice za dojenje: nosilke da ali ne, tehnike dojenja, pogovor o zdravi prehrani, pravilno rokovanje z novorojenčkom, skrb za zdrave dojke in še kaj.

Oddelki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec