Aktualno

Nagovor predstojnice Urgentnega centra ob dnevu urgentne medicine

Nagovor predstojnice Urgentnega centra ob dnevu urgentne medicine

Sekcija urgentne medicine Slovenije je povezana z Evropskim združenjem za Urgentno medicino in vsako leto obeležujemo dan urgentne medicine -27.5.

 

To je naš velik in pomemben praznik/datum, ki ima vsako leto drugo tematiko in opozarja na problematiko našega poslanstva.

 

Letošnje leto je tema ‘Climate change’ oz. 'Podnebne spremembe vplivajo na vaše zdravje'. Podnebne spremembe pomembno vplivajo na delo urgentne medicine. Morda se še ne zavedamo, ampak slej kot prej nas bodo dale na preizkušnjo.

 

Spomnimo se epidemije Covida (v upanju, da je to že daljni spomin), obenem pa je pomemben nedavni spomin iz avgusta lanskega leta, ko so del Slovenije preizkusile poplave. Ne pozabimo na požare in potrese, ki so se dogajali v bližini.

 

Ne smemo si zakrivati oči in upati, da tega več ne bo. Zavedati se moramo, da nas masovne nesreče v sklopu podnebnih sprememb čakajo in na to se moramo pripraviti. Že z dobro pripravo in vajo bodo žrtve, predstavljajmo si, koliko nepotrebnih žrtev je lahko, če ignoriramo potrebnost znanja in izkušenj.

 

Da se lahko temu izognemo, lahko prevetrimo lastne protokole za ravnanje v primeru masovnih nesreč, kar naša bolnišnica že počne, obenem pa moramo kot ljudstvo/prebivalci sami pomagati pri skrbi za naravo in varovanje planeta.

 

Zdravstveni delavci se zavedamo, da nas je že v normalnih razmerah premalo in komaj pokrivamo nujno zdravstveno varstvo, kakšna je šele situacija v izrednih razmerah.

 

Koroška je to lani občutila, ko je bila za določen čas odrezana ‘od sveta’. Naj nam bo to lekcija.

 

Pa vendar se letos ne želimo fokusirati samo na podnebne spremembe, ampak tudi na aktualne pereče teme.

Tematika lanskega dneva urgentne medicine je bila : Vaša varnost, naša skrb.

Kot zdravstveni delavci pa opažamo, da nihče ne pomisli na našo varnost. Kako bomo lahko pomagali drugim, če bomo sami fizično ali kako drugače ogroženi? Letos se striktno borimo proti nasilju v zdravstvu. In tudi naprošamo vse, ki nas poslušate, da nas tudi slišite in podprete v tej kampanji. Prepogosto se soočamo z nasiljem, urgentna dejavnost pa je seveda temu najbolj izpostavljena. Trudimo se za vas, mar nam je, ljudje smo tako kot vi in zaslužimo si varne pogoje dela.

 

Marjanca Matvoz, specialistka urgentne medicine, v.d. predstojnica Urgentnega centra Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Tajnica slovenske Sekcije za urgentno medicino.

Oddelki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec

mangakakalot