Aktualno

SB SG Z NOVIM STROKOVNIM POSEGOM - VENSKA VALVULA – »PORT«

SB SG Z NOVIM STROKOVNIM POSEGOM - VENSKA VALVULA – »PORT«

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so 29. maja 2019 na Oddelku za Anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok izvedli poseg vstavitve venske valvule pri treh bolnikih. Pri planiranju, dokumentiranju in samemu izvajanju posega je sodelovalo več strokovnjakov z različnih področij, zato lahko rečemo, da je VENSKA VALVULA – »PORT« produkt uspešnega sodelovanja med zaposlenimi na Oddelku za Anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok in Oddelkom  za interno medicino.

dr. Jana Makuc, dr. med., univ. dipl. biol., strokovna direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec: »Prva vstavitev porta predstavlja zgleden primer dobrega sodelovanja, ki ga lahko ponudi manjši center. V oskrbi pacientov prinaša strokovne prednosti, pacientom samim pa bo prihranjena pot v oddaljene centre.«

Aleksandar Bilić, dr. med., predstojnik Oddelka za anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok: »Venska valvula ali port je mali rezervoar, ki se ga vstavi pod kožo – običajno v področje pod desno ključnico. Port je povezan s centralnim venskim katetrom – cevko, ki je vstavimo v podključnično ali vratno veno (velika vena). Zgornja površina porta je narejena iz silikona. Preostanek je narejen iz trde plastike ali kovine (titanium), kar omogoča preiskave magnetne resonance. Pri uporabi porta medicinska sestra vstavi posebno iglo skozi kožo in silikonski del porta, in zatem skoznjo aplicira potrebno terapijo ali odvzame kri za preiskave.

Namen porta je zmanjšanje komplikacij pri uporabi določenih zdravil, ki lahko škodijo manjšim (perifernim) venam in povzročajo njihovo vnetje. Primer takšnih zdravil so citostatiki. Port lahko vstavimo tudi osebam, ki so na kronični terapiji z drugimi zdravili (npr. biološka in hematološka zdravila). Vstavitev porta se izvaja v lokalni anesteziji in pod ustreznimi aseptičnimi pogoji. Na izbranem področju (v predelu ključnice in spodnjega dela vratu) zdravnik kožo umije in razkuži. Sledi lokalni anestetik za omrtvičenje področja. Ko anestetik začne delovati, zdravnik vstavi najprej centralni venski kateter v podključnično ali vratno veno in zatem naredi manjši rez nekaj centimetrov pod ključnico, kjer v žepek podkožnega maščevja vstavi port. Po vstavitvi, ko je port priklopljen na centralni venski kateter, se rana zapre. Gre za ambulantni poseg, po katerem lahko pacient takoj odide domov.«

Port je strokovni poseg, ki pomeni pomoč bolnikom s težkimi diagnozami in lajšanje težav z venskim pristopom. S tovrstnimi posegi bomo na Oddelku za anestezijo in intenzivno medicino operativnih strok nadaljevali tudi v bodoče. Začetni koraki, ki so najtežji, so dobro prehojeni, naslednji bodo še boljši.

Oddelki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec