Aktualno

Nagovor ginekologov in porodničarjev SB Slovenj Gradec ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov

Nagovor ginekologov in porodničarjev SB Slovenj Gradec ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov

Povezava do ankete za nosečnice in matere z novorojenčki 
 ali preko povezave https://www.1ka.si/a/350705 

Nagovor ginekologov in porodničarjev SB Slovenj Gradec ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov je zapisala Maja Starc, dr.med., spec. ginekologije in porodništva: "Ob prizadevanjih za varno oskrbo mater in novorojenčkov se v Bolnišnici Slovenj Gradec aktivno pridružujemo Svetovnemu dnevu varnosti pacientov v letu 2021, ki ga obeležujemo 17. septembra. Njegov cilj je globalno ozaveščanje o varnosti pacientov in spodbujanje dejanj za zmanjšanje preprečljive škode na področju zdravja. Letos je namenjen skrbi za kakovostno, strokovno in spoštljivo obravnavo žensk v času prehoda v materinstvo in njihovih novorojenčkov.

Maternalna smrtnost in smrtnost novorojenčkov v svetu ostajata visoki kljub pomembnemu napredku na tem področju. Podatek, da je v letu 2017 v svetu dnevno umrlo 810 mater in 2700 novorojenčkov, je posebej zaskrbljujoč zato, ker je večino teh smrti mogoče preprečiti z ustrezno obporodno obravnavo in preprečevanjem najpogostejših vzrokov smrti kot so obporodne krvavitve, okužbe, visok krvni tlak v nosečnosti (preeklampsija in eklampsija) in zapletov med porodom. Kar 94% smrti se zgodi v državah z nizkimi dohodki, kjer je ponekod še posebej problematična smrtnost zaradi nosečnosti pred 15. letom starosti in neustrezne prekinitve nosečnosti.

Slovenija spada med države z najnižjo smrtnostjo novorojenčkov. V bolnišnici Slovenj Gradec se zavedamo, da odlični rezultati niso samoumevni, temveč so rezultat sistematičnega dela in sodelovanja tako nosečnic in njihovih svojcev, zdravstvenih delavcev ter zdravstvenega sistema, ki je naklonjen skrbi za nosečnice in novorojenčke. V Sloveniji se lahko pohvalimo z dostopnostjo zdravstvenih storitev v obporodnem obdobju, ki se je ohranila tudi v času pandemije COVID-a 19. Pomembno k uspehu pripomore zbiranje statističnih podatkov v porodništvu in njihova analiza, kar omogoča zgodnje ukrepanje v primeru neugodnih odstopanj.

Skrb za nosečnico v bolnišnici izvajamo v sklopu predporodnega varstva z zagotavljanjem svetovanja in preventivnih pregledov ter šole za starše. Patološko nosečnost obravnavamo v skladu s strokovnimi priporočili, v primeru težje potekajočih bolezni in prezgodnjega poroda pa dobro sodelujemo s terciarnimi centri. Babice podpirajo nosečnice v sprejemanju zanje najboljših odločitev za varen in izpolnjujoč porod. Porodnišnica se lahko pohvali s široko paleto farmakoloških in nefarmakoloških načinov lajšanja bolečin. Delež carskih rezov v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije uspešno zmanjšujemo z upoštevanjem indikacij za operacijo, pravočasnim sproženjem poroda, z vodenjem porodov po predhodnem carskem rezu in ustreznim ukrepanjem pri medenični vstavi. Tudi delež epiziotomij vztrajno pada ob stabilnem, približno eno-odstotnem deležu težjih poškodb presredka po porodu. Prisotnost pediatrov omogoča pravočasno in strokovno obravnavo novorojenčka po porodu.

Pri svojem delu sledimo najnovejšim spoznanjem na področju porodništva in skrbi za novorojenčke z nenehnim izobraževanjem v okviru mednarodnih in domačih kongresov in delavnic, izmenjavo znanj med sodelavci znotraj bolnišnice in dobro komunikacijo. S pripravo protokolov ukrepanja in kliničnih poti je skrb za paciente jasna in poenotena. Bolnišnica je s certifikatom Novorojenčku prijazna porodnišnica in usposobljenim osebjem glasnik dobrih učinkov dojenja in sobivanja novorojenčka z mamo (rooming in) na razvoj otroka.

Pozitivna izkušnja nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja z zdravjem in dobrim počutjem matere in novorojenčka so cilji, ki jim bomo ostali zavezani tudi v prihodnosti."

 

Oddelki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec