Aktualno

Svetovni teden dojenja 2022

Svetovni teden dojenja 2022

To leto poteka teden dojenja pod sloganom ZAVZEMAJMO SE ZA DOJENJE,IZOBRAŽUJMO IN PODPIRAJMO.

Namen tega slogana je predstaviti in poudariti  pomen dojenja kot optimalno prehrano novorojenčkov in dojenčkov. V naši porodnišnici se trudimo, da delujemo strokovno, upoštevamo želje in potrebe mamic in novorojenčkov.

Naloga vzpodbujanja dojenja ni lahka. Od osebja zahteva široko znanje o laktaciji in dojenju, ki ga je treba neprestano nadgrajevati. Osebje na našem oddelku se v tej smeri redno izobražuje. Na oddelku imamo med zaposlenimi dve IBCLC svetovalki za dojenje. V septembru pa bosta k izpitu za pridobitev tega naziva pristopili še dve zaposleni- neonatologinja in medicinska sestra.

Odnos med osebjem in doječim parom mora biti neke vrste partnerski odnos, ki temelji predvsem na zaupanju. Takrat je možnost, da bo mamica sprejela in upoštevala nasvete velika.

Največja nagrada za nas je zadovoljstvo mamic in podatek, da je odstotek izključno dojenih otrok pri odpustu iz porodnišnice velik.

V letu 2021 je bilo v naši porodnišnici rekordno število porodov in sicer 1.040, največ po letu 2000.

Od tega je bilo 97,5% dojenih, 2.5% pa nedojenih otrok. Izključno dojenih je bilo skoraj 72% otrok. Ti otroci so prejemali samo materino mleko brez dodane druge hrane, tekočine ali vode z izjemo od zdravnika predpisanih učinkovin (zdravila, vitamini, minerali).

Dojenje je naraven, najboljši način prehranjevanja novorojenčkov, dojenčkov in malih otrok, kar se vedno znova potrjuje. Ni pa vedno enostavno, zato smo tu, da mladim mamicam pomagamo.

Irena Škrabec, zdravstveni tehnik.
IBCLC

Oddelki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec

123movies